Satakuntalaisia ruokavinkkejä

Perinteinen satakuntalainen pitopöytä notkuu makuelämyksiä. Siihen kuuluu monenlaista kraavia ja suolasta kalaa, sallattia, alatoopia, erilaisia laatikoita ja makkaroita, sylttyä, keitettyä sianlihaa, palvia ja juustoja, viime vuosikymmeninä myös lihapullia. Sitten vuorottelevat puljongit, sopat, puurot ja paistit. Viimeiseksi tarjotaan yksi tai kaksi jälkiruokaa.


 


Nykyään pitopöytää usein kevennetään korvaamalla 'raskaimpia' ruokia erilaisilla maakunnassa tuotetuilla kasviksilla ja siipikarjan lihalla. 


 


Tämän päivän Satakunta on edelleen tunnettu silakasta ja muusta kalaruuasta sekä monipuolisesta metsäsienivalikoimastaan. Satakunta on sienimaakunta. Toki Satakunta on myös  kansainvälinen nykyiseltä ruokakulttuuriltaan - on heseä, mäkkäriä, italialaista, kiinalaista, japanilaista…Jokaiselle makunsa mukaan.


 


 


 


Kakko on satakuntalaiselle pyhä asia
Aito kakko syntyy maidosta, hiivasta, suolasta, voista ja vehnäjauhoista ohrajauhoilla täydennettynä. Paisto kunnon leivinuunissa 200 asteessa noin 20 minuutin ajan. Kakon taival satakuntalaisen vatsaan alkaa pyyheliinan alta. Sillä sen kuori muotoutuu lopulliseen asuunsa hitaasti jäähtyen.


Olennaista kakolle on että se ei ole alkuunkaan light. kaikki valmistusaineet ovat täyttä tavaraa ja klassisen kaloriopin mukaisia. Konservatiivinen kun luonnostaan on, satakuntalainen ei mielellään lähde seikkailupolitiikan tielle ja puoskaroi kakkotaikinaansa liian kepein ainesosin. (Lähde: Martti Korpela: Ei parane sannoo...sanoo satakuntalainen)


Perinnereseptejä Satakuntalaisesta keittokirjasta


Euran rinkilät


1 l kermaa
sormenpään kokoinen nokare hiivaa
2 kg vehnäjauhoja, osaksi hienoja, osaksi karkeita
1 kg voita


Kerma lämmitetään huoneenlämpöiseksi. Siihen sekoitetaan hiivaa ja vaivataan vehnäjauhot joukkoon. Lopuksi sotketaan pehmennetty voi taikinaan. Toiset emännät käyttävät taikinaansa hieman suolaa. Taikina saa nousta lämpimässä paikassa. Leivottaessa taikina jaetaan pieniin osiin, joiden annetaan vielä hetken nousta leivinpöydällä. Lopuksi nämä osaset hierotaan tangoiksi, kieritellään sokerissa ja as